puding karamel yang mencabar

Posted by azack On Tuesday, December 14, 2010 2 orang turut merapu

hari ni first time aku try buat puding karamel. sebenarnya aku teringin nak buat puding roti. tapi adik akula bagi runtuh semangat aku. tapi puding karamel pun bolehla. mencabar gila nak buat. ni semua sebab pengukus rumah aku yang sangat 'up-to-date'. ahaha~

resepi dia aku search je guna google. tapi yang lebih membantu cari dekat sinila. macam-macam resepi boleh cari. dari nasi ke lauk-pauk ke pencuci mulut. semua ada.

first sekali kita buat karamel dia. masak gula dengan air je. sampai jadi gula hangus. lepas tu letak dalam bekas. bagi rata.

macam ni

gaul telur dengan gula sampai kembang. aku tak retila nak detailkan nak guna berapa banyak. kalau nak buat ikutla banyak mana orang yang nak makan. kalau banyak yang macam piranha kenala guna bahan banyak sikit.

yang ni sikit je. first try. takut tak jadi.
lepas tu masak susu cair dengan vanila. vanila tu nak bagi hilang bau lembu. bak kata mak akula. lagi banyak lagi wangi. tapi jangan letak satu botol dala. masak susu jangan sampai didih

susu yang wangi. takde bau lembu. 100%

lepas tu campur susu dengan telur tadi. kacau sampai sebati. lepas da campur letak dalam pengukus. nak nampak gaya macam chef wan balut dengan aluminum foil dulu sebelum kukus. tak balut pun takpe kot. kukus 35-40 minit macam tu. sampai bahagian campuran susu tu keras.

to the pengukus
and tadaa...

yumm! sedia dihidang kepada si piranha.
yang mencabar nak buat benda ni masa nak masuk dalam pengukus mangkuk tu tak muat pulak. sengal jugak aku ni. sebelum campur tak try-try dulu mangkuk tu muat ke tak. tak memasal 40 minit jadi 2 jam 40 minit dan ++ sebab cara kukus tak efisien. tapi sebab mak akula benda ni menjadi. kalau tak sampai esok pun belum tentu dapat makan. ahaha~


thanks for reading!!

2 orang turut merapu:

~anchor~ said...

ko tuang je susu ats gula hangus tu eh?
x bercampor lak dy?

azack said...

x pn..
mse aku tuang susu tu gula dia da krs
ble kuks tu baru cair blk

Post a Comment

bagi respon