jangan contohi mereka

Posted by azack On Wednesday, December 7, 2011 2 orang turut merapu

ini adalah antara salah laku yang biasa dilakukan oleh pelajar di dalam kelas.

*berangan

*main facebook guna phone

*bergosip dengan orang sebelah

*berbual dengan orang sebelah

*kiri-main sms. *kanan-download movie

*buat kerja lain

last but not least. tak kurang hebatnya.

*ambik gambar orang buat salah laku dan post dekat blog. ini sangat tak patut

itu antara yang popular. harap jadikan tauladan. kepada adik-adik yang masih bersekolah jangan contohi kakak-kakak di atas. ambik yang baik buang yang buruk. renung-renungkan dan selamat beramal.

~Pesanan ikhlas dari akak kaca mata. (@_@)


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-kepada yang terlibat ini sekadar gurauan. jangan ambik hati ye. huhuhuhu....(^_^)

tragedi motosikal

Posted by azack On Tuesday, November 22, 2011 0 orang turut merapu

da dekat setahun aku tak bawak motor. ni semua gara-gara aku jatuh motor langgar kereta yang baik punya parking. cait. sungguh memalukan. haha. baru-baru ni je aku beranikan diri bawak motor balik. siap bawak penumpang lagi. sangatla over confident dengan diri sendiri kan. haha. punyala over confident sampai terjebak dengan tragedi ngeri siang tadi. haha.


siang tadi sebab da lewat nak pergi kelas design punyala laju aku bawak motor. bibie dekat belakang just pasrah jela dengan cara pemanduan aku. sampai dekat simpang 3 ada pulak bas depan aku nak belok kanan. aku pulak nak belok kiri. punyala sempit space belah kiri tu sampai aku tak boleh nak cilok. ada 1 motor tu dengan confident je cilok belah kiri. jadi aku pun rasa macam berkeyakinan sikit nak masuk kiri ni. bibie dekat belakang dah bising tak bagi. tapi aku punyala degil masuk jugak sikit-sikit belah tepi tu. bibie marah aku stop. bibie diam aku lepas brek. sampaila aku betul-betul belah tepi bas yang ada angin panas keluar. nak terbakar jugak kaki bibie dekat belakang tu. hahaha. kesian bibie. last-last bas tu belok jugak dan aku selamat pun belok kiri dengan kaki bibie still in one piece. huhuhu.


lepas tu tragedi kedua pulak. selamat sampai dekat parking fakulti aku da aim da 1 petak parking ni. so aku pun slowkan motor. tekan brek dengan lancarnya. depan parking tu ada divider. entah macam mana aku boleh terpulas minyak masa tu. tapi tangan kiri still tekan brek. ternaik tayar depan atas divider tu. meloncat bibie turun dari motor takut punya pasal. huhuhu. nasibla aku tengah tekan brek masa tu. kalau tak mesti da langgar tempat duduk-duduk depan parking tu. gilala. siapa yang tengok kejadian tu mesti da gelak sakan dekat aku. huhuhu.


ni tragedi terakhir. waktu on the way balik bilik. sampai je dekat simpang 3 yang sama denga tragedi bas tadi aku pun nak belokla ni. da siap-siap bagi signal semua aku pun belok. adala 3 sekawan jalan kaki melintas dekat simpang tu. aku nak masuk lane aku ni 2 dari diorang tu macam menghalang jalan. jadi aku ambik keputusan nak makan lane sebelah sikit lepas tu masuk lane betul. sekali sorang tu dengan slow motionnya melintas. dia nampak motor aku nak masuk tapi dia just jeling-jeling gigit jari je. aku da hampir langgar dia tapi dia takde inisiatif langsung nak cepatkan langkah dia. kawan dia da jerit-jerit. tapi dia cuma gigit jari je. and aku end up dengan masuk lane sebelah sebab tak dapat nak cilok masuk lane aku. in other word aku di lane yang salah. ada satu kereta merah dekat lane tu. nasibla kereta tu slow je. kalau tak aku and bibie mungkin da arwah. hahaha. apa punya budak. boleh dia lenggang kangkung je melintas jalan. gila betul. tak pasal-pasal je aku kena tanggung risiko maut dekat situ.


tula tragedi motor aku hari ni. bahaya betul cara pemanduan aku. haha. tapi apa-apa pun tragedi ni tak buat confident aku bawak motor hilang. kalau hilang lagi ambik masa setahun tu nak pulih balik. kepada bibie mintak ampun banyak-banyak. tak pasa-pasal je dia terjebak dengan cara pemanduan bahaya aku. huhuhu.


lebih kurang macam nila motor yang terlibat dengan tragedi aku ni.






thanks for reading!!

love the sweetness

Posted by azack On Wednesday, November 16, 2011 0 orang turut merapu

jatuh cinta dengan lagu ni. huhu..


1, 2, 1, 2, 3, 4

Give me more lovin' than I've ever had
Make it all better when I'm feelin' sad
Tell me that I'm special even when I know I'm not

Make me feel good when I hurt so bad
Barely gettin' mad, I'm so glad I found you
I love bein' around you
You make it easy, it's as easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you

Give me more lovin' from the very start
Piece me back together when I fall apart
Tell me things you never even tell your closest friends

Make me feel good when I hurt so bad
Best that I've had, I'm so glad that I found you
I love bein' around you
You make it easy, it's as easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you
I love you

You make it easy, it's easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you
I love you

1, 2, 3, 4
I love you
I love you



~PLAIN WHITE T'S~



thanks for reading!!

*nota kaki rapu-ini entri ke 100..huhu

betul tapi rare

Posted by azack On Friday, November 11, 2011 5 orang turut merapu

balik kerja hari tu mak aku bawak balik tapai pulut. dia cakap cikgu dari terengganu bawak balik. korang pernah tengok tapai? mestila pernah kan? dia balut dengan daun pisang kan? tapai yang aku nak cerita ni bukan yang macam biasa tu. eh tapi aku tak tahula kalau ada orang lain yang pernah tengok tapai macam ni. tapi bagi aku ni first time. nak cerita jugak.

tapai 3 serangkai
ha. korang pernah tengok tapai macam ni? tapai yang dibalut dengan daun getah. aku first time tengok ni. rasa dia takla sedap pun. rasa macam kelat-kelat daun getah tu melekat dekat tapai tu. so aku pun terfikir apa specialnya balut dengan daun getah tu? korang rasa apa specialnya daun getah tu?


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-tapai ni lagi comel dari awak EN.TAPAI. huhuhu.

hilang

Posted by azack On Thursday, October 20, 2011 1 orang turut merapu

sekarang aku perasan cara aku present apa-apa da semakin teruk. tak fluent. tak confident. selalu nervous. padahal presentation tak sebarapa sangat. nervous je lebih. tak tahu mana hilang semua confident aku sebelum ni.

aku ingat lagi masa dekat matrik dulu. nak kata fluent sangat tu takla. tapi takla teruk macam sekarang. aku boleh je explain dengan detailnya dekat orang. nervous masa awal-awal nak present tu ada. tapi bila da lama-lama ok je. siap dapat best presenter lagi dari cikgu aku. bangga sekejap. haha. *mintak lempang. tapi memang time tu aku macam banggala sebab apa aku explain semua orang boleh faham.

sekarang ni da takde pun macam tu. sekarang aku present selalu sekat-sekat. dari mula sampai habis presentation nervous tak tentu pasal. lepas tu bila explain orang semua buat muka macam blur. buat muka tak faham. aku tengok pun macam tension je. susah sangat ke ayat yang aku guna sampai tak faham. adeh. tertekan gila. dala asyik semput-semput je. tertekan lagi 2 kali ganda. adeh.

maybe sebab dulu dekat matrik subjek tu aku minat. aku cepat faham and aku boleh faham apa yang aku study. tapi bila masuk u takde pun subjek yang aku minat. semua yang aku present aku tak faham sangat. present pun sekadar cukup syarat je. sebab tu kot confident semua hilang. macam mana nak buat orang faham kalau diri sendiri pun tak faham. ye dak?

yang buat aku risau ni sebab sem ni aku kena present psm aku. macam manala aku nak present dengan confident yang makin hari makin menipis ni. adeh. kang lecturer tanya belit-belit sikit terus ternganga aku. terukla psm aku sem ni. huhuhu. macam mana ni? ada siapa-siapa tak nak buat kelas cara present yang ideal? aku mahu join dengan confidentnya. hahaha.


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-present pun sekat-sekat nanti interview macam mana pulak?? adeh.

spaghetti bolognese

Posted by azack On Saturday, October 15, 2011 2 orang turut merapu

dialog bersama Pn. Siti Zalaha (mak akula):

ibu: fifi ada call ibu hari tu. dia takde tepon kau?

aku: takde pun. dia cakap apa?

ibu: ibu tanyala kau da masuk dapur ke. dia jawab da. ibu cakap lagi bagusla tu. da belajar buat apa je. dia jawab nanti balik fifi buatkan ibu eh. fifi da belajar buat spaghetti bolognese.

aku terdiam. em. spaghetti bolognese. nampaknya lepas ni mungkin ibu da takkan pandang mi paprik aku lagi. huh. tercabar. aku belajar buat lasagna nanti. tunggula.


spaghetti bolognese-to-be fifi someday


lasagna-to-be aku someday


thanks for reading!!

duit tolong jatuh dari langit please...

Posted by azack On Tuesday, October 11, 2011 2 orang turut merapu

handset asyik buat hal je semenjak 2 menjak ni. tension! dala takde duit nak beli yang baru. huhu. nak buat derma kilat nak beli handset baru boleh tak? huhu.. bilala ayah nak baik hati + pemurah nak belikan aku handset baru ni. adeh. takde ke duit yang boleh turun dari langit??


thanks for reading!!

komunikasi berkesan

Posted by azack On Tuesday, October 4, 2011 3 orang turut merapu

kelas komunikasi berkesan tadi belajar pasal perception and lecturer ada cakap macam ni:

"persepsi kita pada orang yang kita suka selalunya betul, baik, takde langsung cacat cela. tapi kalau pada orang yang kita da tak suka apa yang dia buat semua salah semua tak betul semua tak kena even apa yang dia buat tu betul je..."

dan it's soooooo true. kenapa ek?


thanks for reading!!

penangan konvo

Posted by azack On Saturday, October 1, 2011 1 orang turut merapu

hari sabtu sampai hari isnin lepas hari konvokesyen utm ke 47. ramaila jugak rakan-rakan dan mereka-mereka yang aku kenal konvo. pendekkan cerita ramai pulak mereka-mereka yang konvo ni dapat pingat. so aku and mereka yang lain (najla, sakinah, bb and iela) pun semangat jugak nak dapat pingat bila konvo tahun depan. punyala berkobar kan. sampai nak buat apa pun mesti ingat nak dapat pingat. so dekat sini aku senaraikan sikit 'tips' kami nak dapat pingat tahun depan. memandangkan tinggal lagi 2 sem je nak kejar pingat jadi usaha kami pun agak mantap. cewah! poyo sangat kan. hahahaha.

1. merajinkan diri jumpa lecturer psm untuk dapat A+ psm. kalau dapat A+ psm boleh naikkan pointer. jadi kemungkinan dapat pingat tu da ada.

2. setiap kali balik kelas study balik apa yang lecturer ajar. tips ni mungkin nampak macam poyo sebab kitorang ada sikit malas nak buat. huhuhu. tapi walau apa pun kami cuba merajinkan diri untuk buat tu. huhu.

3. dalam kelas duduk depan sekali. kalau duduk depan sekali confirm segan nak tidur depan lecturer. jadi walau ngantuk macam mana pun mesti kena tahan. bila da tahan tu mesti dapat dengar apa lecturer cakap. jadinya banyakla ilmu dapat diserap kan untuk kegunaan masa depan.

4. mengurangkan aktiviti tak berfaedah seperti berborak lama dekat meja makan lepas habis makan. kita kena kejar masa. jadi masa-masa yang terluang tu boleh diisi dengan benda yang lebih berfaedah macam discussion ke study group ke walaupun lebih banyak borak dari study. sila jangan contohi ni.

5. merajinkan diri membaca buku ilmiah. dalam erti kata lain buku teks yang mahal tebal tula. baca untuk tambah kefahaman supaya bila orang soal kita boleh jawab tanpa segan silu. huhu.

6. aim 4.00 untuk 2 sem ni. cewah! agak poyo di situ. hahahaha....

cukupla ni kot 'tips' power dari kami. eh. ni cuma perancangan je. belum buat pun. huhuhuhu. jadi jangan tertipu sangatla bila kami kata kami serajin itu. kami masih mencari kekuatan lagi. ngeh3. doakan kami berjaya buat and dapat pingat. huhuhuhuhuhu.......


thanks for reading!!

sempat lagi ni...

Posted by azack On Monday, September 5, 2011 1 orang turut merapu

di hari raya yang ke 7 ni aku nak ucapkan selamat hari raya dekat semua. mintak maaf atas semua salah silap dan dosa-dosa terdahulu, kini dan selamanya. semoga raya tahun ni memberi sejuta makna buat semua.



thanks for reading!!

*nota kaki rapu- blog da berhabuk. nanti da balik utm aku vakum habuk-habuk ni.

macam ni pun boleh kan?

Posted by azack On Monday, July 25, 2011 2 orang turut merapu

fuhhhhhhh!!!!


tiup habuk dulu. bagi bersih sikit. bagi clear lebih. ok. cantik! da boleh mula mengarang.


aku nak mintak pendapat korang. korang yang rajin baca blog nila. patut ke tak aku buat facebook?


ok. tu jela nak taip. boleh kan macam ni? ngeh3.




thanks for reading!!


*nota kaki rapu-taip sikit-sikit bagi hilang habuk sudah.

gua da buat perkiraan. gua budget lagi 2 ke 3 minggu gua and yang lain-lain mampu menjadi penternak haiwan yang berjaya dekat melaka ni. gua memang pasti.

oh ye. gua baru ingat. ulat yang gua ternak dalam tong hitam tu da makin membesar. ulat-ulat tu pun sangat manja dengan gua main-main dekat jari gua. peh! lu orang nampak? betapa dalamnya kasih sayang seorang master terhadap ternakannya. lu orang boleh buat macam gua?

eh. gua tak lupa jugak dekat kulat-kulat gua yang semakin hijau tu. peh! dia punya hijau tu buat gua tambah sayang dekat dia. minggu-minggu lepas gua bagi dia makan nasi. semalam pulak de kawan gua baik hati bagi dia makan roti pulak. memang gemukla kulat-kulat gua tu. makin bertambah sayangla gua dekat kulat-kulat tu. muah! muah!

semut. master lu tak pernah lupa lu. gua nampak je diam. tapi gua perhati je barisan kengkawan lu jalan masuk bila kawan gua. lu memang bijak kan semut nak cari makanan. sebab tu gua rilek je tengok lu. gua yakin sangatla lu boleh cari makan sendiri. lu memang terbaik semut. kalau boleh panggilla spesies semut lain macam si api tu ke. barula perhatian gua ke lu lebih sikit. orait semut?! lu jangan nakal-nakal pulak. jangan gigit kawan-kawan gua tu. lu mintak je makanan diorang.

lipas pun gua ada ternak. habitat dia gua bagi terbaik je dekat celah-celah kabinet dapur tu. senang. sumber makanan pun banyak situ. kang kalau-kalaula si lipas tu bosan gua izinkan je dia merayap satu rumah. ambik udara segar. gua memang rilek je dengan ternakan gua. barula ternakan gua pun sayang gua lebih. ye dak?

ok. tu jela kot buat masa ni ternakan yang gua ada. gua berhajat memang nak tambah lagi ternakan yang lain. gua tengah cari ternakan yang sesuai. gua bagi tahu awal-awal. gua tak kan jual ternakan gua ni. gua sayang gila. jadi sesiapa yang berhajat nak beli tu elok lupakan jela. gua nasihat lu orang bela sendirila. barula boleh datang kepuasan yang maksimum.


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-sesiapa tak faham boleh q & a session dengan gua on phone.

melaka bandaraya bersejarah

Posted by azack On Tuesday, June 28, 2011 3 orang turut merapu

jom jalan-jalan dekat melaka!


kami kembar tak seiras!
driver peacela jugak!
kami dekat melaka sentral. tunggu orang johor.
"alala tomeinya" kata azah. kata aku "sila abaikan jerawat aku!"
aina terselindung lagi.
dekat dalam istana.
sama tak dengan yang belakang tu?
gadis melayu 2011.
kami bukan budak darjah 1 ok.
abaikan kaki yang terangkat tu. sungguh aku tak like gambar ni!
pakcik! mana gambar mata aku?!
masing-masing da feeling nak kahwin.
dekat taman larangan istana. memang terlarang!
meriam tu tuju dekat amir 'azizan! pasal diala aku tak boleh ambik gambar depan bangunan tu.
tak tahu apa yang diorang tengok.
like sangat!
panas pun posing beb!
jack sparrow!
skandal kapal!
kaki da penat and sakit.
beratur nak naik river cruise.
while river cruising.
jeles sama ari pasal dia ada 2 orang bodyguard.
abaikan senyuman aku!
seladang tu anu kaki dia bila aku datang dekat. memang tak tipu seladang tertarik dengan warna merah.
posing budak darjah 3.
nyaris kena patuk dengan burung unta.
self timer time!
dia bijak ok!
ular albino.
geli tengok telur dengan kepala anak ular tu.
fokus dekat mata dia. ada macam mata aku bila pakai lens tak? haha!


ok. gambar dah habis. huhu. kitorang jalan 2 hari berturut-turut. dari pagi sampai malam. memang tak ingat duniala. terbengkalai semua kerja yang kena siapkan. tapi puas hatila. korang pun kena jalan dekat melaka ni. especially atiqah najlaa. huhu.




thanks for reading!!

aku rasa bersalah sampai sekarang...

Posted by azack On Tuesday, June 21, 2011 3 orang turut merapu

ni entri untuk join contest dr siti hamidah. sesiapa yang nak join boleh klik sini. hadiah pun menarik. boleh buat duit raya. huhu.




ok. cerita dia macam ni. waktu ni aku tak ingat umur aku berapa. memang kalau boleh tak nak ingat benda ni. sebab bila ingat mesti rasa bersalah. petang tu aku main basikal dengan sorang kawan, adik-adik, and sepupu aku. waktu tu kecik lagi kot. kitorang main basikal roda 3 tu. syokla time tu sebab baru pandai nak kayuh-kayuh. semua take turn je nak main. yang kecik-kecik bonceng jela pasal tak reti lagi nak kayuh-kayuh. kitorang main dekat area masjid. dekat je dengan rumah.


sampaila turn aku nak kayuh-kayuh. aku bonceng adik sepupu aku. seronok tu. bawak laju-laju. sepupu aku pun gelak-gelak sakanla. lama jugak aku bonceng dia. mula-mula dia gelak-gelak suka. lama-lama tu dia diam. aku pun tak perasan dia tiba-tiba diam. sampaila kawan aku tegur ada benda meleleh atas jalan. aku berhentikan basikal. tengok-tengok atas jalan. DARAH! aku da mula cuak. aku pandang sepupu aku. dia diam je. aku tengok kaki dia. da penuh dengan darah. time tu aku tambah cuak. tak tahu nak buat apa. aku dengan kawan aku terus angkat dia dari basikal. time ni dia da start nangis. lagila aku rasa macam nak nangis. takut. cuak. risau semua ada. aku basuh darah dekat kaki dia dekat paip. tapi darah tak stop. makin lama makin banyak meleleh. aku pun makin takut.


time tu aku da fikir mak aku. takut dia marah. aku fikir pasal sepupu aku. takut apa-apa jadi. last-last aku terus lari bawak budak tu balik rumah. time ni dia nangis makin kuat. semua orang lari keluar rumah nak tengok apa jadi. aku pun dengan takut-takut cakap "kaki angah berdarah". bapak dia terus lari nak tengok. memang kelam-kabut semua orang time tu terus bawak dia pergi hospital. seminggu dia kena tahan dekat hospital. seminggu tu jugak aku hidup dengan rasa bersalah. mak aku pun bising marah-marah. rasa macam nak nangis jela seminggu tu. dalam hati memang harap tak jadi apa-apala. mak aku cakap jari kaki dia tersepit dekat rim basikal. lagila aku tambah sedih.


lepas seminggu dia keluar hospital. aku nampak jari kaki dia berbalut dengan plastik. aku tak berani nak tanya. ayah dia cerita dekat mak aku jari dia kena potong. aku tak nak percaya. aku ingat diorang saja nak takutkan aku. tapi waktu aku masuk toilet aku nampak mak dia mandikan dia. mak dia cabut plastik tu. aku nampak sendirila memang jari dia da kena potong. time tu memang rasa nak nangisla. rasa bersalah sangat-sangat. sampai sekarang bila aku tengok kaki dia rasa bersalah aku datang. yang buat aku lagi rasa bersalah bila dia nangis cakap sakit. aku diam je tak tahu nak cakap apa. tapi sekarang dia ok. nasibla dia tak dendam dengan aku. kalau dia dendam dekat aku memang tak tahula nak cakap apa. nak cakap sorry pun takut.


jadi pesan aku. tengok-tengokla adik korang yang kecik-kecik tu main basikal. jangan jadi macam aku. dari kecik sampai besar hidup dengan rasa bersalah. huuu... so. aku nak tag mardiah, afiq and mimin.




thanks for reading!!

ini cerita honda

Posted by azack On Sunday, June 5, 2011 2 orang turut merapu

da semacam berhabuk jugak blog aku ni. rasa macam da lama sangat tak update. sekarang aku da nak masuk tiga minggu praktikal dekat honda. so memang takde masa kot nak mengarang dalam blog. baru pukul 10 mata aku da terbayang bantal dengan sleeping bag sebab penat. rumah sewa pun pukul 11 je da off light. masing-masing da terbaring. manala ada masa kan nak online.

nak kata best kerja dekat honda tu bolehla. tapi penatla. sakit kaki semua ada. masa minggu first memang sakit tumit kakila dengar orang briefing pasal proses dalam honda. ngantuk tak payah cakapla. berdiri pun aku rasa macam nak tertidur. masa third day baru aku masuk dekat section aku. masa mula-mula memang takutla. sebabnya dalam section tu aku sorang je. section lain dapat 2 orang. aku mula fikir macam mana nak bercakap dengan orang dekat situ. aku dala selalu diam angguk-angguk geleng-geleng je. memang laju je jantung aku berdegup masa tu nervous punya pasal. tapi bila da masuk tu rasa lega gila sebab semua orang sangat baik.

aku masuk equipment section. dalam section tu aku dengan sorang associate tu je perempuan. yang lain semua lelaki. lagila aku gila nervous. tapi nasibla semua baik-baik. kira okla. tapi kerja dengan lelaki kan. faham-faham jela. hari-hari aku kena sakat. kena sabar jela bila kena bahan.

best kerja dekat honda ni sebab lunch free. huhu. lepas tu tiap pagi ada taisou. rasa macam makin sihat. haha. lepas tu pergi kerja pun sempoi je. pakai jeans pun ok. baju rasmi kitorang (budak rumah) pergi kerja jeans, short sleeve dengan cardigan. kerja dekat sini pun boleh buat aku kurus. hari-hari kena jalan ulang alik dari office ke stor. then dari stor ke office balik. terbakar lemak-lemak terkumpul. ngeh3.

dekat honda tu semua orang tanya kos aku apa dekat u. bila aku jawab chemical engineering semua buat muka pelik. aku faham sangatla. apa kejadah kan budak chemical kerja dekat kilang kereta. dapat pulak department pasang part-part kereta. lagila takde kena mengena kan. tapi aku redha jela. maybe ada benda lain yang aku boleh belajar dekat situ. bos aku pun da assign project untuk aku. kira macam tak lost sangatla kerja dekat situ.


aku ada lagi 11 minggu dekat situ. harap-harap sangatla aku boleh belajar banyak lagi benda dekat situ. bos aku pun cakap "awak kena rasa bertuah dapat masuk honda ni. masuk equipment ni. tak payah awak nak faham proses dalam honda ni sangat. awak cuma perlu faham sistem dalam equipment ni je. bila awak da faham nanti awak nak kerja dekat tempat lain pun masih boleh guna sistem tu". harap apa yang bos aku cakap tu menjadi kenyataanla kan. huhu.


thanks for reading!!

hari isnin ni da start praktikal. tapi tahap kemalasan aku makin hari makin bertambah-tambah. beg pun aku tak packing lagi. hari-hari fikir nak bawa baju apa sebelum nak packing barang. tapi tak pernah dapat jawapan. dan kesimpulannya barang masih belum dipacking sampai sekarang.


dari hari isnin hari tu aku asyik fikir nak pergi melaka hari sabtu ke ahad. padahal esok da sabtu da tapi belum lagi dapat jawapan. tapi aku rasa tengok keadaan aku sekarang ni memang automatik jawapan dia hari ahad. hehe. aku memang paling tak suka buat keputusan kalau ada dua benda yang aku kena pilih. macam contoh nak makan mihun sup ke nasi lemak. nak nak pergi hari ni ke lusa. nak ikut ibu ke ayah. seriously tak suka. sebab apa? sebab aku mesti fikir macam ni. kalau buat ni jadi ni. tapi kalau buat tu dapat tu. benci. lagi satu aku tak pernah dapat jawapan yang solid. contoh macam kalau nak pergi ke tak even aku da siap semua pun aku masih lagi fikir nak pergi ke tak. gila susah aku nak buat keputusan. haih.


ok. apa yang aku melalut ni. sungguh takde kena mengena dengan tajuk. dala. aku nak fikir lagi nak pergi melaka hari sabtu ke ahad walaupun tadi macam da buat keputusan nak pergi hari ahad.




thanks for reading!!


*nota kaki rapu-sebelum buat entry ni pun aku fikir nak buat ke tak nak and even aku da taip tajuk pun aku masih lagi fikir nak buat entri ni ke tak nak. mencik!

selamat hari cikgu

Posted by azack On Tuesday, May 17, 2011 0 orang turut merapu

ok. aku tahu. da lambat sehari da. tapi pedulik apa aku. ngeh3.

aku nak ucap selamat hari guru..

buat ustazah sapina. cikgu kelas aku yang cakap dengan suara yang slow. saya mintak maaf sebab selalu kira berapa banyak 'ye dak' yang ustazah keluarkan masa mengajar quran sunnah tu. kami jadikan tu terapi hilangkan ngantuk. huhu. maaf ustazah.

buat cikgu norita. cikgu biologi yang kiut miut + putih melepak. saya pun nak mintak maaf jugak sebab selalu tidur dalam kelas masa waktu biologi. saya dirikan buku teks dan tidur dengan nyeyaknya tanpa gangguan. mungkin sebab tula biologi saya dapat c6. balasan. huhu.

buat cikgu hazrol. cikgu fizik + matematik moden yang selalu tukar kereta macam tukar baju. maaf sebab selalu cerita belakang pasal cikgu. kami cakap cikgu cover. banyak kali cikgu tak dapat nak cover dengan kami dalam kelas dan semestinya itu jadi topik perbualan kami bila balik hostel. ngeh3. dan disebabkan itu sampai sekarang tangan saya masih menggigil bila buat graf. selalu graf saya tak smooth and gigi-gigi. balasan jugak tu.

buat cikgu hairi. cikgu matematik tambahan yang selalu buat lawak tapi tak pernah ketawa. kenapa cikgu terer add math sangat. bila saya tanya soalan susah dekat cikgu mesti saya malu sebab tak sampai 5 saat cikgu da boleh jawab soalan tu dengan mudah. boleh saya pinjam otak cikgu tak? saya pun nak terer add math jugak.

buat ustaz mahmood. cikgu bahasa arab yang hari-hari buat lawak. kadang-kadang saya pernah terfikir jugak saya belajar arab ke cuma bergelak ketawa je dengar ustaz buat lawak. ngeh3. tapi ustaz memang lawakla. benda yang tak kelakar pun kami boleh ketawa. saya dapat b4 arab. kesan banyak sangat ketawa kot. huhu.

buat cikgu hayati. cikgu kimia yang macam menakutkan. cikgu memang psikola. kadang-kadang cikgu tak marah pun kami ingat cikgu marah. cikgu memang tak boleh nak jangkala. kadang-kadang masam tapi tak marah pun. tapi sebab tula kot kami takut nak masuk lab lambat-lambat. takut nak ponteng kelas. takut kalau tak siapkan kerja kena duduk depan pintu and takut nak borak dalam kelas bila cikgu mengajar. seram woo.

buat ustazah rohaya. cikgu syariah islamiah yang garang dan bersuara lantang. saya mintak maaf sebab selalu jugak tidur dalam kelas. bukan apa. selalu waktu syariah ni mesti hujung-hujung. waktu kritikal tu. lepas tu da terbayang-bayang lauk dekat dewan makan. lepas tu saya dengan muizzah selalu main chat dekat buku sebab bosan sangat. maaf ustazah. janji lepas ni tak buat lagi da macam tu. huhu.

buat cikgu latifah. cikgu bahasa melayu yang selalu je tak masuk kelas. terima kasih cikgu sebab selalu tak masuk kelas. sebab waktu bm selalunya mesti sebelum rehat tak pun sebelum balik. jadi bila cikgu tak masuk memang macam heavenla kami dapat rehat and balik awal. huhu. tapi bila cikgu masuk je mesti kami kena bersajak + bergurindam + bersyair + berlakon + bla bla. malula cikgu. kami tak ada bakat a. samad said + siti nurhaliza + wan maimunah.

buat cikgu hamizah. cikgu bahasa inggeris yang stingy. hari-hari saya cuba buat essay yang menarik. tapi tak pernah jadi  menarik pun. mesti bosan bila saya baca balik. teacher bosan tak baca essay saya? huhu.

buat cikgu yatimah. cikgu sejarah yang banyak cerita menarik. kita buat kelas sejarah waktu malam jela cikgu. lagi best kan dari buat waktu siang? huhu.

and buat semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dari darjah 1 sampai form 3. yang tak disebutkan nama. maaf cikgu. saya penat nak sebut sorang-sorang. hehe. tak lupa jugak cikgu sekolah agama walaupun tak habis belajar sekolah agama dulu sebab masuk asrama. cikgu-cikgu dekat matrik yang ambik giliran nak cuti pregnant. huhu. selamat hari guru jugak. terima kasih sebab buat saya jadi apa yang saya patut jadi sekarang. selamat hari guru semua.


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-lecturer kira cikgu jugak tak? kalau kira selamat hari guru jugakla dekat semua lecturer saya.

something

Posted by azack On Monday, May 16, 2011 0 orang turut merapu

found this in someone tumblr...




selalu mimpi orang tu. betul ke dia nak jumpa aku? ke aku yang nak jumpa dia?




thanks for reading!!

selamat hari lahir sayang..

Posted by azack On Tuesday, May 10, 2011 0 orang turut merapu

only for you..

the most beautiful woman in the world..

happy birthday to you.. i love sooooooooo much.. not in a world i can compare with my love to you.. the only reason i can see the world is you.. nothing i can give to you to pay back what you gave to me.. i love you.. i love you.. i love you..

ibu.. orang tahu orang banyak buat salah dekat ibu.. orang tahu orang banyak sakitkan hati ibu.. orang tahu setiap kemarahan ibu tu sebab ibu sayang orang and adik-adik.. orang minta maaf tiap salah orang pada ibu.. tiap luka yang orang bagi dekat hati ibu.. tiap perbuatan orang yang da kecewakan ibu.. orang minta maaf..

orang nak ucapkan terima kasih untuk setiap bebelan ibu pada orang.. terima kasih untuk air mata ibu masa hari dapat result upsr.. kalau ibu tak nangis masa tu orang tak kan dapat kesedaran.. terima kasih jugak sebab selalu paksa orang dapat nombor 1 dalam kelas.. kalau tak orang pun tak tahu orang jadi apa sekarang.. terima kasih untuk soya buat sendiri tu sampai orang jadi putih macam ni.. hee.. terima kasih untuk setiap makanan sedap dekat rumah ni sampai orang jadi gemuk macam ni.. terima kasih untuk tepukan maut dekat punggung setiap kali waktu subuh tu.. and the most important thing is terima kasih sebab lahirkan orang dekat dunia ni.. terima kasih.. berjuta-juta ucapan terima kasih pun tak cukup untuk semua yang ibu da buat untuk orang..

selamat hari lahir ibu.. orang doakan ibu sentiasa dipanjangkan umur and sentiasa bahagia sepanjang hayat ibu.. you are a strong mom and the reason i am still standing in this world is you.. i love you and no matter what happen you will always be my queen.. semoga ALLAH kurniakan syurga untuk ibu..

~ku kan terus mencintamu sedetik lebih selepas selamanya....


thanks for reading!!

lasagna lazat. lazat ke?

Posted by azack On Saturday, April 23, 2011 1 orang turut merapu

da lama sebenarnya masak lasagna ni. tapi baru hari ni nak post. sila kutuk kelembapan aku. aku tak marah. i'm cool. ngeh3. ok. straight to the point je. jom belajar buat lasagna.

bahan wajib. lasagna. boleh beli dekat jusco taman u. kasi rebus.

bahan lain: bawang besar, tomato, cendawan tin, crab stick, tomato tin, cheese.


daging hancur. kasi rebus.

potong bawang bentuk dadu.

bukak crab stick. potong cendawan nipis-nipis.

minyak kasi panas.

tumis bawang sampai wangi.

masukkan tomato tin lepas bawang wangi.

and tomato tin lagi. tumis sampai masak tomato tu.

then masuk tomato betul. lupa nak cakap. tomato tu pun bagi dadu jugak.

masuk cendawan pulak. masak sampai cendawan agak lembut.

black pepper. bagi rasa pedas-pedas sikit.

bahan wajib dua. garam. ajinomoto optional.

last sekali baru masuk daging.

hasil. (^_^)

buat layer dalam mangkuk. pastikan mangkuk yang boleh masuk microwave or oven.

second layer letak lasagna.

then buat layer inti. lepas tu letak crab stick and cheese. tak yah potong macam tu pun boleh. kami memang berjimat.

ulang benda sama sampai bahan habis.

bolehla nak tabur apa-apa yang suka dekat atas tu.

last sekali masuk dalam oven. advice dari tukang masak tutup bekas tu sebelum masuk dalam oven. sebab nanti bahagian atas boleh kering.

kami lupa nak snap gambar bila da siap. tak sempat snap da lesap. ngeh3.


thanks for reading!!

*nota kaki rapu-jangan tanya mana kami dapat oven.