hari ni ayam tiram black pepper pulak

Posted by azack On Tuesday, December 14, 2010 0 orang turut merapu

aku memang tak tahu nak update apa cuti-cuti ni. so cerita pasal lauk hari ni jela yang aku mampu. huhu. sedih.

hari ni masak ayam tiram black pepper. sedap. ahaha~ kau tengah puji diri sendiri az. sangat tak bermoral. hik3. nak masak ayam ni senang je. resepi asal dapat dari majalah saji. guna daging. tapi aku pakai ayam. sebab masak daging lecehla. kena rebus kasi empuk dulu. fuh! penat. hee.

ok nak masak ni kenala ada ayam. bahan penting tu. sos tiram and black pepper. penting jugak tu. kalau takde tak dapatla nama tiram black pepper tu. kan? hik3. bahan lain adik-beradik bawang, cili, halia, capsicum, garam, air and tomato.

first sekali macam biasala potong bawang, halia semua. basicla tu kan. lepas tu tumis bawang and bahan tumisan lain. oh ye. ayam tu potong kecik-kecik. macam masak sup. tomato tu potong dadu. then lepas tumis-tumis sampai wangi masukkan ayam.

bila ayam da agak masak masukkan sos tiram. sos tiram ni da masin. jadi kalau nak tambah garam tu sikit jela. nanti tak memasal terlebih masin. lepas da masuk sos tiram masukkan sikit air. masukkan capsicum and black pepper. masuk sikit garam. bagi cukup syaratla. lepas tu masak sampai kuah dia jadi pekat. bila dah hampir masak masukkan tomato tadi. then tunggu few minutes. sementara tunggu boleh lap-lap dapur dulu. yang kotor-kotor. tumpah sana sini. bagi bersih.

lepas tu bolehla hidang lauk. makan panas-panas dengan nasi putih. dan dengar adik-adik puji yang lauk kita sedap. hehe. (^_^)

yumm! nila hasilnya.


thanks for reading!!

0 orang turut merapu:

Post a Comment

bagi respon